ok, no to już wiem, dziękuję za szeroki odzew!
przegląd gwarancyjny
Zwiń
X
-
przegląd gwarancyjny
Witam kolegów.
I nieuchronnie zbliża się mój pierwszy przegląd.
Panowie , na co mam zwrócić uwagę przy przeglądzie po 15 000 km.
Co wtedy robią?
Czy na przeglądzie gazu wymieniają filtr i regulują instalację?
Jaki olej polecacie - benzyna+ gaz?
Dzięki za info!!!!!!!!
:szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiechSilnik BFQ + sekwencja KME
CB President Johnny II ASC+President HAWAII
Kenwood KDC-BT92SD
Hertz HSK 165
Hertz DBX 250
KICX Kap 45
KICKER ZX 200.2
Kable - Dietz, Caliber
Kondzio 1F
wygłuszenie drzwi
-
-
oh - kiedy był mój pierwszy przegląd 15kkmjuż 86kkm z czego 46kkm na gazie !
przegląd standardowy olej + filtr + sprawdzenie czy nie masz jakiś błędów w kompie !
podczas przeglądu gazu - sprawdzają czy wszystko jest oky - u mnie zdarzyło się , iż było niskie ciśnienie robocze na reduktorze ( poniżej 0,95 bar-a ) ale to wyregulowano
filtra gazu jeszcze nie wymieniałem , nie było takiej potrzeby. ostatnio podczas przeglądu poprosiłem aby mi go pokazano , wyglądał jak nowy ponieważ tankuję na zaufanej stacji LPG
jeżdzę tylko na mobilu 1 - początkowo na 5w50 a ostatnio chłopaki w ASO zalali mi na przeglądzie na 75kkm - mobil 1 0w40 - na razie jest dobrze - silnik dobrze pracuje, nie bierze oleju ( odpukać ) aby tak dalej się kółka kręciły :wink:
ps.nosferatus czy podtlenek gazu masz od nowości - czyli montaż był w ASO ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodana tym przegladzie generalnie nie robia nic oprocz wymiany oleju, bo to tylko przeglad "olejowy",nasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
Wielkie dzięki Panowie za informacje.
Tomi98 - gaz był montowany w serwisie i jeżdzę na nim od samego początku - prawie całe 15,000 zrobiłem na gazie.Silnik BFQ + sekwencja KME
CB President Johnny II ASC+President HAWAII
Kenwood KDC-BT92SD
Hertz HSK 165
Hertz DBX 250
KICX Kap 45
KICKER ZX 200.2
Kable - Dietz, Caliber
Kondzio 1F
wygłuszenie drzwi
Komentarz
-
-
Dobra - to teraz ja pytanko dorzucę w tym temacie, bo też jestem przed pierwszym przeglądem:
Mówicie wymiana oliwy i sprawdzenie ewentualnych błędów w kompie...
To pytanie z innej beczki. Olej nasz czy ich?? Jeśli ich to jaki do benzyny??
No i najważniejsze: KOSZTw ASO takiego przyglądu, bo nie wiem na ile się przygotować??
Pozdrawiam!
Komentarz
-
-
To pytanie z innej beczki. Olej nasz czy ich?? Jeśli ich to jaki do benzyny??Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pl0tr250 + materiały - ASO Aleje
260 + materiały - ASO Zakręt (ale tam mamy zniżkę) chyba 10% na robociznę
i czy zniżka tylko w Zakręcie??
Teraz przyjdzie się zmagać z tematem zakupu oleju - w książce serwisowej mam tylko informację o typie, a nie o oleju który faktycznie został zalany. Muszę zadzwonić w Aleje w tej sprawie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pl0trAleje to wimar - i nic nie wiem żeby dla OCP mieli oficjalnie jakieś zniżki
Zakręt to sinclan
to inne firmy
Olej w dobrej cenie znajdziesz na forum. W Alejach oliwkę do wymiany w AXR cenią na 400 PLN :?oczywiście chodziło mi nie o aleje tylko o grochowską - czyli Sinclan również.. a zatem sprawa tutaj chyba tak samo działa jak w Zakręcie...
Co do oliwki to przymierzam się ale najpierw odpytam co mam zalane.. mam 4 kilo km jeszcze do przejechania więc temat na pewno ruszę.
Komentarz
-
-
Re: przegląd gwarancyjny
Zamieszczone przez nosferatusWitam kolegów.
I nieuchronnie zbliża się mój pierwszy przegląd.
Panowie , na co mam zwrócić uwagę przy przeglądzie po 15 000 km.
Co wtedy robią?
Czy na przeglądzie gazu wymieniają filtr i regulują instalację?
Jaki olej polecacie - benzyna+ gaz?
Dzięki za info!!!!!!!!
:szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech
Zapytam z ciekawości nie masz zmiennego okresu obsługowego?
Jeżeli masz taki okres to dlaczego chcesz przejść na stały okres obsługowy?
Jakie jest uzasadnienie tego?
Pzdr
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBmarte, przy instalacji LPG olej też się wymienia co 15 tyś.km
Pozatym jutro zadzwonie do SAP....
Pzdr
EDIT
Fragment pewnego artykułu
"...Na rynku pojawiają się specjalne oleje silnikowe, które mają być przeznaczone do aut na gaz. - To tylko zagrywki marketingowe - uważa dyr. Ceckowski. Wystarczy w takim aucie stosować olej z zalecaną przez producenta samochodu klasą lepkości i wymieniać go zgodnie z jego wskazówkami (dobrze to uczynić przed zimą). Można wręcz dodać, że paliwo LPG ma zawsze wyższą liczbę oktanową niż benzyna. Dzięki temu auto zasilane gazem pracuje łagodniej. Jednocześnie do paliwa LPG nie trzeba dodawać, tak jak do benzyny, specjalnych substancji zapobiegających szkodliwemu dla silnika spalaniu detonacyjnemu ("stukowemu"). Ponieważ nie ma tych dodatków, do oleju silnikowego nie dostają się szkodliwe dla metalu związki, które w autach zasilanych klasycznymi paliwami wymuszają szybszą wymianę oleju. Paliwo gazowe pozwala na dłuższą eksploatację oleju silnikowego, gdyż nie jest on rozpuszczany przez gaz, tak jak przez benzynę. Ponadto spalanie LPG nie powoduje odkładania się nagarów na ściankach cylindrów...."
Komentarz
-
-
Teraz ja zgłupiałem. Dzisiaj rozmawiałem z osobą z salonu i powiedział mi on, że moja skoda z silnikiem 1,8T i z komputerem pokładowym ma przegląd po 30 tys. km... według wskazania komputera pokładowego... czy wiecie coś na ten temat?? Bo już zgłupiałem.. Szykowałem się na przegląd po 15 tys., a tu taka niespodzianka...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBmarte, twój silnik i twoja sprawa
Zgadzam się....
Tylko dlaczego przedstawiasz zalecenia serwisowe nie podając argumentów przemawiających za tym aby stosować stały okres obsługowy? Skoro masz takie przemyślenia to one muszą być poparte jakimiś doświadczeniami lub zgłębioną wiedzą w tym temacie (wiedza nie tego typu: bo kolega kiedyś powiedział lub komuś coś sie stało). Chętnie dowiem się czegoś nowego i może zmienie zdanie w tym temacie.
Ja osobiście mam dobre doświadczenia z gazem i nie widze powodu stosować innych zaleceń niż te serwisowe. Nie ukrywam, że takie stwierdzenia nie mające pokrycia w faktach mogą być mylące dla innych.
Pzdr
Komentarz
-
Komentarz